TOPlist
Sledujte nás:

Pozor na nezdravé dietní přístupy. Způsobí víc škody než užitku.

Zpět

Autor: Zdravé stravování

V honbě za štíhlostí jsme ochotni přistoupit na často iracionální dietní přístupy, z nichž některé nám sice mohou pomoci rychle zhubnout, ale na úkor našeho zdraví a dlouhodobé udržitelnosti shozených kil. Někdo se uchýlí ke konzumaci samotné zeleniny, druhý pro změnu vynechává ze stravy lepek a cukr, další se snaží vyřadit veškeré mléčné výrobky či držet půst. Podepisujeme tak pomyslnou úmluvu s „ďáblem“, protože nemáme trpělivost a chceme výsledky hned. 

To, že značná část diet není postavena na přirozeném způsobu stravování, ví mnoho z nás, málokdo si však připustí, že si opravdu můžeme ublížit a trvale díky nim jen málokdy zhubneme. Které dietní směry z pohledu odborníka se řadí k těm nejrizikovějším a proč?  


Hladovění

Také jste si nejednou povzdychli, že snad přibíráte ze vzduchu a nechápete, proč nehubnete, když nejíte? Nejrizikovější a zároveň nejvíce návykové jsou diety založené na hladovění. „Při uvyknutí na snížený příjem stravy hrozí poruchy příjmu potravy. Jednou z největších zátěží, které můžeme lidské tělo vůbec vystavit, je hladovění. Při něm se vyplavuje stresový hormon kortizol. Jak název naznačuje, tak se naše tělo nebude cítit dobře a vyšší hladiny kortizolu mohou způsobit, že kila ve výsledku přibereme. Při sníženém energetickém příjmu ztrácí tělo nejen tuk, ale také svalovou hmotu,“ říká nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková, která se věnuje sestavování dietních jídelníčků. Při návratu k běžným stravovacím návykům a nedostatečné tělesné aktivitě tak nabereme tukové zásoby zpět, ale svalová tkáň se neobnoví.

Další záludností je pak jev nárazového přejídání. Držíte se, ale pak přijde podnět a vy se neovládnete a sníte, na co přijdete. Účinná prevence spočívá v pravidelném a pestrém stravování. Vyhněte se také zažitým špatným stravovacím návykům. Jedním z nich je ten, že poslední jídlo dne má být podáváno do 17 hodin. Pokud naposledy budete jíst v pět a jste zvyklí chodit spát o půlnoci, pravděpodobně se jen těžko okolo deváté ubráníte chutím či hladu. Svoji roli v přejídání mají i hormony. Pokud nám stoupne hodnota hormonu ghrelin, tak se může dostavit vlčí hlad

„Největší vliv na snižování hormonální hladiny ghrelinu pak mají bílkoviny, pozvolná a pravidelná konzumace jídla. Problémy představují například koncentrované formy fruktózy, jako jsou agávový sirup, vysokofruktózový kukuřičný sirup či další fruktózové sirupy hojně zastoupené například v cukrovinkách či sladkých nealkoholických nápojích, těm je lepší se vyhnout,“ doporučuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Udržet hormon hladu ghrelin pod kontrolou pomůže i hojnost spánku. Při jeho nedostatku se může hladina ghrelinu zvednout o 15-28 %, což rozhodně není nevýznamné číslo.  


Jednostranně zaměřené diety

Další rizikovou formou hubnutí jsou jednostranně orientované diety. „Ty jsou postaveny na tom, že vyloučíme, nebo značně omezíme některou ze základních živin např. sacharidy, nebo tuky. Organismus se s tím sice krátkodobě vyrovná, ale v budoucnu nás to dožene a může to mít opravdu vážné následky, neboť organismus pro své fungování potřebuje mít ve stravě zastoupeny všechny tři makronutrienty, tedy jak bílkoviny, tak tuky či sacharidy,“ upozorňuje Kateřina Šimková. 

Oblíbená ketogenní dieta, která je poslední roky v kurzu, může být pro řadu lidí významnou zdravotní hrozbou. Nejhorší jsou ketodiety „v prášku“ nabízené různými neodbornými prodejci. „Ketogenní dieta obsahuje vysoký podíl tuku, což může být při jejím neodborném sestavení problém. Dieta mj. způsobuje odvodnění, proto v počátku váha tolik klesá. Spolu s vodou může dojít ale také k vylučování minerálních látek, jako je hořčík, draslík a sodík, které mají velký vliv na psychické rozpoložení a kondici svalů. Odtud může pramenit podrážděnost, nervozita či svalová slabost,“ upřesňuje Kateřina Šimková. 

Za bůhvíjakou výhru nelze považovat ani vysokoproteinové diety. Bílkoviny jsou skvělé, nezbytné pro obnovu a stavbu svalů, když jich je ale moc, mohou škodit. Při dlouhodobě jednostranně orientovaném jídelníčku založeném na bílkovinných potravinách může u citlivých jedinců docházet k zatížení ledvin a jater, může se dostavit pocit vyčerpání a sklon k depresím. „Při nadměrném a dlouhodobém příjmu bílkovin může docházet totiž k vyčerpávání některých vitamínů a minerálních látek, které se na metabolismu bílkovin podílejí. Jedná se hlavně o zinek, vitamíny B komplexu a vápník. Za velmi zásadní riziko u dlouhodobě držených proteinových diet zcela jednoznačně považuji nepříznivý vliv na střevní mikrobiom, který se mění na potenciálně patogenní a prozánětlivý,“ zmiňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Ostatně ani jídelníčky, kde bez zdravotního opodstatnění vylučujeme skupinu potravin nebo naopak jídelníček na určité omezené skupině potravin stavíme, není žádoucí. Příkladem mohou být diety s absencí mléčných či obilninových výrobků nebo diety jako melounová a rajčatová. 


Co si z toho vzít 

Redukční dieta bude úspěšná, pokud budeme více energie vydávat než přijímat. Energetický deficit vychází z ponížení vašeho individuálního optimálního energetického příjmu, a to o cca 20 %, což představuje bezpečné nastavení procesu zdravého hubnutí. Vynasnažte se, aby organismus dostal všechny základní makronutrienty v ideálním zastoupení a nestrádal, příp. jsme ho nedonutili „jet“ v pohotovostním režimu. Kvalitní a pestrá strava vám dodá široké spektrum živin, vitamínů a minerálních látek v nejpřirozenější podobě. Uchylování se k různým syntetickým náhražkám ochudí vaši stravu o přirozené složky a chuťový zážitek a budete si na dietu těžko zvykat. „Stojí za to si uvědomit, že dieta má nejen přinést očekávaný úbytek hmotnosti, ale navést nás na dlouhodobě udržitelný styl stravování, který zabezpečí, že se nám pracně shozená kila nevrátí zpět. Pokud si nejste jisti, jak na vyvážené jídelníčky, tak v začátku vyzkoušejte stravu v krabičkové dietě od Zdravého stravování, jež vám s racionálním stravováním a pestrostí jídelníčku pomůže a naučí vás zdravě, s chutí a udržitelně jíst,“ uzavírá Kateřina Šimková. 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2023 23:48
Podobné cenné rady dával hubnoucím tým lidí v pořadu Jste to, co jíte. Ráda se na tento seriál dívám, ji kdy starší, je odborně podaný a pro mne motivační, opakují denně na Prima Show.

Naši partneři